Most kezdted? Írd ide az első kérdésed

Ez a szoba erre van. Itt nincs buta kérdés, és aki mégis lehülyéz valakit, az
megy.

Ha most kezdted, valószínűleg ugyanaz a három kérdés van benned, ami mindenkiben:
mivel kezdjem, mennyi pénz kell hozzá, és mennyi elég. Egyikre sincs egy mondatos
válasz, de mindegyikre van válasz.

Írd ide, ami elakadt. Én válaszolok, és aki régebb óta csinálja, az is.

1 kedvelés

Hozzáteszek egyet, mert a fenti három kérdés talán túl nagy falat elsőre.

Ha most olvasod és még nem írtál ide, ne a nagy kérdéssel kezdd. Elég ennyi: mi az az egy dolog, ami MOST otthon van nálad arra az esetre, ha elmegy az áram. Egy elemlámpa, egy powerbank, egy doboz gyertya. Bármi.

Nem lista kell, egy szó is elég. Onnan már tudunk beszélgetni.

Gyertyák, mécsesek,lámpák,power station,napelem.

Öt dolog, gondolkodás nélkül, és pont ez a lényeg. Aki most kezdi és ezt olvassa: nem kell rendszer ahhoz, hogy legyen mit mondanod. Egy gyertya és egy lámpa már valami.

A sorrended végigmegy a létrán: gyertya, mécses, lámpa, aztán power station és napelem. A legtöbben valahol a lámpa és a power station között akadnak el, mert ott lesz belőle pénzkérdés.

Neked mi volt az első, amit kifejezetten erre a célra vettél, és megvennéd-e ma újra? Aki most kezdi, annak pont ez a leghasznosabb mondat, amit itt olvashat.

Daranener 2000neo,csak két hónapja van meg,sok tapasztalat nincs vele.pár hete volt"hálózat karbantartás",reggel nyolctól.kb fél egykor dobtam rá a hűtőt,37százalékon volt az erőmű,kb 3 óráig üzemelt róla.asszem 10százaléknál lekapcsol.következő próba talán jövő hét végén,akkor hűtő/fagyasztót rákapcsolni,de nem várok vele,hálózatról le,erőműre föl,teszt mennyi ideig bírja!használtan vettem,részletekben fizetem,ez miatt is lett ez választva.

Ez az első hozzászólás ebben a szobában, amiben mért adat van, nem vélemény. Harminchét százalékról három óra hűtővel: ilyen számot nem lehet katalógusból kiolvasni, mert minden hűtő más.

Használtan, részletre. A szoba nyitó kérdései közül az egyik pont az volt, hogy mennyi pénz kell ehhez, és erre ez az egyik legőszintébb válasz, amit itt olvasni lehet.

A következő mondatod viszont a legfontosabb: hálózatról le, erőműre föl, teszt. A legtöbben megveszik a gépet, és soha nem próbálják ki élesben, így az első igazi áramszünet lesz a teszt. A fagyasztónál egy dologra figyelj: nem az számít, mennyit fogyaszt óránként, hanem mennyit kér induláskor, mert a gépnek ott van a másik határa.

Írd meg, mi jön ki a hétvégi tesztből. Az itt mindenkinek többet ér, mint tíz katalógusadat.

@Kszsolti, szia. Láttam, hogy beléptél a napokban. Semmi teendőd nincs vele, csak szólok, hogy itt vagyunk.

Ha van kedved, egyetlen mondat is elég kezdésnek: mi az, ami most a leginkább foglalkoztat? Áramszünet, víz, tűzgyújtás, felszerelés, bármelyik. Nem kell hozzá felkészültnek lenni, itt mindenki ott tart, ahol tart.

Ha meg egyelőre csak olvasgatnál, az is teljesen rendben van.

1 kedvelés

Sziasztok! Van egy ásott kutunk, de gondolkodom egy fúrt kúton is.

Az ásott kútban már elég kevés a víz, simán kilocsolom a kertbe fél óra alatt. Másnapra visszajön, de előbb utóbb el fog fogyni… :frowning: Van tapasztalatotok a fúrt kutakkal? Milyen mélyre édemes menni?

Szia BTomi, üdv a Gyülekezőben. Jó kérdéssel kezdesz.

Amit a leírásodból ki lehet olvasni: az ásott kutad nem “kifogy”, hanem lassan
utántöltődik. Fél óra locsolás után kiürül, másnapra visszajön — ez azt jelenti, hogy
a vízadó réteg vékony vagy gyengén ereszt, nem azt, hogy nincs alatta víz. A fúrt kút
pont ezen segít: mélyebbre megy, más rétegből hoz.

A mélységre viszont nincs általános szám, és aki mond neked egyet, az valójában a saját
falujáról beszél. Az én kérdéseim ilyenkor ezek lennének:

Mit mondanak a szomszédok? Ahol már van fúrt kút a környéken, ott az a szám az irányadó,
nem egy internetes átlag — ugyanabból a rétegből fogsz meríteni.

Mire kell a víz? Locsolásra más a jó megoldás, mint ha ivóvíznek is szánod. A mélyebb
réteg általában tisztább, de nem automatikusan iható — azt vízvizsgálat mondja meg, nem
a mélység.

És egy dolog, amit nem hagynék ki: a fúrt kút Magyarországon engedélyköteles, és a
szabályok szigorúbbak, mint sokan gondolják. Mielőtt bárkivel megegyezel, kérdezd meg a
jegyzőt a saját településeden — nem azért, mert bonyolult, hanem mert utólag rendezni
mindig drágább.

Ha van itt valaki, akinek fúrt kútja van: írd meg, milyen mélyen van a tiéd és milyen
vidéken. Ez az a kérdés, ahol tíz konkrét szám többet ér, mint egy általános szabály.

A vízről egyébként megy egy hosszabb szál is idebent, ha érdekel: “Mennyi vized van
otthon, őszintén?”

@Ani, @ToshinRaizen25, sziasztok, örülök, hogy itt vagytok. Semmi teendőtök nincs vele, csak jelzem, hogy nem üres a szoba.

Fölöttetek épp egy kút-kérdés fut, és az adja a legjobb képet arról, hogyan megy itt: valaki leírja, mi akadt el nála, és közösen végiggondoljuk.

Ha van kedvetek, nálatok mi az, ami most a leginkább foglalkoztat? Elég egy mondat, és nem kell hozzá felkészültnek lenni, itt mindenki ott tart, ahol tart.

Ha meg egyelőre csak olvasnátok, az is teljesen rendben van.

Ani, ToshinRaizen25, Kszsolti, nektek szól, és tényleg csak egy mondat kell rá.

Nem kell bemutatkozni, nem kell történet. Egy dolgot kérdezek: mi az az egy dolog, amiről tudod, hogy hiányzik nálad, de eddig nem jutottál el odáig, hogy megvedd vagy megcsináld?

Nálam évekig egy rendes elemlámpa volt ez. Tudtam, hogy a telefon nem lámpa, mégis eltelt három év. Nem azért, mert nem értettem, hanem mert soha nem volt eléggé sürgős.

Egy mondat is elég. Aki ideírja, annak a felét már meg is oldotta, mert kimondta.

Szép napot!ásott kutam van, amiből majdnem kifogyott a víz…mint kiderült,az én faszs*gom miatt!!ugyanis búvár szivattyúval nyertem ki belőle a vizet,de a folyamatos rezgés nem tett jót a falnak… bízom benne hogy takarítás után visszatér a vízem.ha ezt tudom,maradtam volna a vödrös módszernél! időigényes,de nem basztam volna oda a kútnak+testmozgásnak sem rossz,3db 220 literes hordót telihúzni​:grinning_face_with_smiling_eyes:

Ez a fajta hozzászólás többet ér, mint tíz sikertörténet, szóval köszönöm, hogy leírtad.

Az ásott kútnál ez valódi, és kevesen beszélnek róla: a búvárszivattyú folyamatos rezgése a kútfalat dolgoztatja, és ha a fal nincs kibetonozva vagy a gyűrűk illesztése megkopott, a beszivárgás romlik. Nem a szivattyú “szívja ki” a kutat, hanem a szerkezet változik meg körülötte. Pont ezért nem mindegy, hogy egy kút ásott vagy fúrt: fúrtnál ugyanez a szivattyú évekig gond nélkül megy.

A vödrös módszerre annyit: nem visszalépés. Kézi erővel a kút a saját tempójában utántölt, és közben látod is, mi történik odalent – egy búvárszivattyúnál ez pont az, ami elmarad.

Két dolgot kérdeznék, mert a takarítás kimenetele mindenkit érdekel majd: mennyi idő alatt jött vissza a vízszint a kiszivattyúzás után, amikor még jó volt, és ki csinálja a takarítást – magad, vagy szakember? Ha lesz eredmény, írd meg, mert erről alig van használható magyar tapasztalat a neten.

Erőt reménységet!

Régi ásott kút, kövekkel kirakva.magam szeretném csinálni,ha nem bírok vele…neki ugrom mégegyszer :grinning_face_with_smiling_eyes:sajna amíg adta a vizet,soha nem néztem az után töltődést…az említett gerinc sérves évben slaggal,ész nélkül locsoltam, szeptember végéig volt vizem benne, pedig 2022sem volt aszály mentes év…a következő használatra színültig volt vízzel,értsd: egészen földmagasságig.álltalában március, április volt a használat kezdete.

Amit a töltődésről írsz, az többet mond a kútról, mint bármilyen mérés: ha egy aszályos évben, ésszel nem takarékoskodva szeptember végéig adta a vizet, és tavaszra színültig visszajött, akkor az a kút nem gyenge. A kővel kirakott, régi ásott kutak jellemzően a felső, gyorsan utántöltődő rétegből dolgoznak, és pont ezért reagálnak ilyen jól a télre.

Egy dolgot viszont ki kell mondanom, mielőtt nekiugrasz, és ez nem óvatoskodás. Ásott kútba lemenni életveszélyes lehet. Nem a víz miatt: a mélyben megülhet a szén-dioxid, ami nehezebb a levegőnél, szagtalan, és nem fulladásérzést okoz, hanem azonnali eszméletvesztést. Aki lent van, nem tud magán segíteni, aki utánamegy, rendszerint szintén odavész. Évente van rá példa itthon is.

Ha mégis nekifogsz, akkor ezt a hármat tartsd be:

• Soha ne egyedül. Legyen fent végig valaki, aki lát és hall téged.
  • Előbb engedj le egy égő gyertyát vagy mécsest addig a mélységig, ahova mennél. Ha elalszik vagy pislákol, te se menj le. Ez nem tudományos mérés, de a gyakorlatban ez az, ami mindenkinél kéznél van.
  • Legyen rajtad hevederes kötél, amit fentről ki tudnak húzni. Nem a kezedben fogott kötél, mert eszméletlenül nem fogod tartani.

A kút kitisztítása egyébként tényleg elvégezhető magadnak, csak nem egyedül és nem hirtelen. Ha kiderül, hogy nem bírsz vele, az nem kudarc, hanem jó döntés.

1 kedvelés

Affene,ezt nem tudtam!s ha nem írod, biztos hogy egyedül kezdek bele!nem mély,kb 5 méter lehet,de akkor két embernek kell szólnom,cirka 88 kilómhoz annyi kell,hogy megmozditsa! köszönöm a tanácsokat!:+1:

Örülök, hogy időben jött. De van benne egy dolog, amit muszáj kiigazítanom, mert pont az ellenkezőjét jelenti, mint amire gondolsz: az öt méter nem sekély.

A szén-dioxid nehezebb a levegőnél, ezért lefelé gyűlik és a fenéken ül meg. Nem a mélységtől függ, hogy mennyi van, hanem attól, hogy mi termeli és mennyire szellőzik. Egy öt méteres, szűk, régóta lefedett kút éppúgy megtelhet, mint egy tizenöt méteres, és nálad a felszíntől pár lépésre kezdődik a baj.

A két ember pedig nem csak az emeléshez kell. Egynek végig fent kell maradnia és figyelnie téged, mert ha odalent elveszted az eszméleted, nem tudsz szólni, és a másodperc számít. Ezért legyen rajtad a heveder és a kötél már azelőtt, hogy elindulnál lefelé, ne akkor kössétek fel, amikor baj van.

És a sorrend: előbb a gyertya, aztán a leszállás. Ha a láng lejjebb halványul vagy elalszik, az a nap nem alkalmas rá, akármilyen jó idő van.

1 kedvelés

Két ember fent,én lent,mert másnak nem hagynám,hogy lemenjen!de észben tartom a jótanácsokat!

Ez a hozzáállás rendben van, és hogy magadnak tartod meg a nehezét, azt külön megjegyzem.

Egy dolgot emelnék ki a háromból, mert az a legkönnyebben marad ki: a gyertyát. A többi akkor számít, amikor már baj van. A gyertya az egyetlen, ami előre megmondja, hogy aznap egyáltalán le szabad-e menni. Ha a láng lejjebb halványul vagy elalszik, az a nap nem alkalmas, akkor sem, ha minden más megvan és süt a nap.

1 kedvelés