Mutatkozz be: ki vagy, mióta csinálod?

Kezdjük ezzel. Ki vagy, hol tartasz, mióta foglalkozol ezzel.

Én kezdem. Nem katona vagyok és nem túlélőguru, hanem apa, aki egyszer
végiggondolta, mi lenne, ha egy hétre elmenne az áram, és nem tetszett neki a
válasz. Azóta csinálom. Sok pénzt kidobtam feleslegesen, sok mindent
megtanultam, és a többségét a hibáimból.

Írd le pár sorban: mi hozott ide, és hol tartasz most. Nem kell nagy dolgokat
írni. Aki most kezdi, az is ide tartozik.

1 kedvelés

Prepper Laca vagyok! Több éve már foglalkozzom a témával és a gyakorlatban is már egy ideje tudatosan is fejlesztem magam és a eszközöket is szerzek be és a tudatos élelmiszer tartósírtásra is törekszem de először még a túlélés készsége volt és konzerv felhalmozása és már egyre tudatosabban állok a témához hozzá és a gyakorlatban is persze egyre jobban fejlődtem. ( A helyes írásomért elnézést kérek mindenkitől amiben még van fejlődnöm.)

Mindenki el kezdi valahol!

Köszönöm, hogy leírtad, mert ebben az egy bekezdésben benne van az az út, amit a legtöbben végigjárnak: először a túlélés-gondolkodás meg a konzerv felhalmozása, aztán a tudatos tartósítás.

Nálam is így ment. Az elején azt hittem, a mennyiség a lényeg. Aztán kiderült, hogy a forgatás a lényeg, vagyis hogy tényleg megeszed és pótolod, különben két év múlva a felét kidobod.

Mi az, amit ma másképp csinálsz, mint az első évben?

2 kedvelés

Sziasztok,engem mindig is érdekelt a dolog,s nem is a kukorica vírus vett rá a komolyabb felkészülésre, hanem 2022ben szerzett gerinc sérv.akko voltam igazán kiszolgáltatott helyzetben.elkezdtem készleteket halmozni,olvasni a témában,gyakorolni,"semmiből"valamit csinálni.2017ben kezdtem egy kis veteményessel, azóta picit bővítettem rajta.bár az időjárás idén is megviccelt…

1 kedvelés

Köszönöm, hogy leírtad, mert ez másfajta indulás, mint a legtöbbé. A legtöbben egy hírtől kapnak észbe. Nálad nem hír döntött, hanem az, hogy egyszer tényleg kiszolgáltatott voltál, azt pedig nem lehet elolvasni, azt tudni kell.

A veteményes 2017 óta pedig az, ami ebben a legtöbbet ér: kilenc év már nem lelkesedés, hanem szokás. Az időjárás nálam is minden évben átír valamit a tervből.

Mi az, ami idén a kertben mégis meghozta, amit vártál tőle?

1 kedvelés

Őszintén?semmi…május közepén kaptam fagyot,az összes palántának vége lett-50paradicsom,30paprika,30 uborka+fűszernövények.amit szabadföld e tettem utána,annak a hőség vert oda…marad az,ami tavaly el lett téve,meg bolti/piaci vásárlás,s lehet azt eltenni.

1 kedvelés

Ez a legjobb érv a készletezés mellett, amit idén olvastam, és nem elmélet: az idei kerted nulla, és mégis van mit enned, mert a tavalyi megvan.

Száztíz palánta egy fagyban, aztán a pótlást elvitte a hőség. Ez nem hobbikert volt, ez komoly meló, és egy éjszaka alatt ment el. Amit viszont megmutat: a kert nem a biztonság, hanem a ráadás. A biztonság az, ami már be van téve.

Mennyi időre elég a tavalyi, ha idén tényleg nem jön semmi a kertből?

1 kedvelés

Január, február talán.de ugye mint írtam bolt /piac vásárlás,tartósítás,eltevés​:slightly_smiling_face:plusz a tészták,rizs,bulgur,konzervek,müzli szeletek,vadnövények.

1 kedvelés

Január, február egy olyan évből, amiben a kert gyakorlatilag nullát adott. Ezt érdemes megállni egy pillanatra, mert ez pont az ellenkezője annak, ahogy a legtöbben gondolnak erre. Sokan a kertet tekintik a biztosítéknak, és amikor egy fagy vagy egy aszály elviszi, akkor derül ki, hogy nem volt mögötte semmi. Nálad a fordítottja történt: elment a termés, és a felkészülésed attól még áll, mert nem egy lábon állt.

Egy dolgot emelek ki a felsorolásodból, és nem a rizst meg a konzervet. A vadnövényeket. Az az egyetlen tétel a listádon, ami nem készlet, hanem tudás, és a kettő nem ugyanúgy fogy. A tésztát megeszed, a bulgur elfogy, de amit a mezőn felismersz, az jövőre is ott lesz. Ez a fajta tudás nem szokott átjönni a polcokról készült fotókon, pedig hosszú távon többet ér.

1 kedvelés

Sajna nem annyi időt tudok ezekre sem fordítani,amennyit szeretnék!gyakorlatilag ha lónyál telek vannak-enyhe-akkor februártól októberig lehet sokmindent találni! nyilván ez csak kiegészítő élelem,főleg ha valaki nem is kóstolt még ilyeneket,bezabál valamiből, valószínűleg összef.ssa az inát!

1 kedvelés

Szia. Véleményem szerint az áram a legkissebb gond ha városon kivül vagy . Erre való a gyertya - semmi power bank és napenergia csoda! Sok sok gyertya. Ha ragaszkodunk az információhoz ahhoz elég egy olcsó powerbankos napvacak . Nem ez lesz a problémánk. Tapasztalatbol írom. megesett valamikor réges régen hogy az élet úgy hozta hogy külterületre kényszerültem kicsiny családommal benne 5 éves fiam. Áram nuku -viz hajnalban a kútbol a düllő végén ! Aki korán kelt jutott. Ez tartott kb fél évig. És lezárva a lényeg hogy többet tanultam ezidő alatt mindt az elmult öt évben. Bocs ha hosszu volt . És ez csak az áram hiánya - tehát akkor fog az ember tanulni ha az élet tanitja .

Kitartás!

2 kedvelés

Ne kérj elnézést, ez volt eddig a legjobb hozzászólás itt. Aki korán kelt, jutott vízhez. Ezt egy listából nem lehet megtanulni.

Nálad külterület volt, kút és fél év. Panelben más a kép: ott a víz is árammal jön fel, a fűtés keringetővel megy, és nyílt lángnak sincs hely. Ott három napra kell megoldás, nem hónapokra.

Abból a fél évből mi az, amit ma is ugyanúgy csinálsz?

Sziasztok! Korábban Prepper Laca néven ismerhettetek, mostantól azonban Prepper Szakáll néven folytatom tovább.

Már jó néhány éve foglalkozom bushcrafttal, túlélési technikákkal és a természetben használható gyakorlati készségek fejlesztésével. Kezdetben elsősorban a túlélés érdekelt, később azonban egyre fontosabbá vált számomra a tudatos felkészülés, az önellátás és a prepper szemlélet is.

Folyamatosan tanulok, gyakorlok és fejlesztem a tudásomat, hogy váratlan helyzetekben is képes legyek feltalálni magam. Ezen az úton szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat, a sikereimet, a hibáimat és mindazt, amit a bushcraft, a túlélés, a felkészülés és az önellátás világában megtanulok.

1 kedvelés

Prepper Szakáll, jó név. Aki a túlélés felől jut el az önellátásig, az rendszerint azért, mert mindkettőt kipróbálta.

Amit a hibákról írsz, az itt sokat ér. A legtöbb helyen csak a sikerek látszanak, és attól úgy tűnik, elsőre mindig összejön.

Mi volt a legutóbbi, amit elrontottál, és utána másképp csinálsz?

Hogy mi az amit ugyanugy csinálok? Semmit. Amit akkor megtapasztaltam az arra volt jó hogy tudjam képes vagyok. Ma már sokkal felkészültebben állok az eseményekhez. Ha tehetném újra beleállnék abba az életbe. A város az más tészta persze, mondjuk akinek nincs 3 napi kaja viz stb … hát az nem is tudom szoval érted :zipper_mouth_face: Viszont ha városban élnék és egyszer 3 napra szarban hagyna a rendszer ugy hogy se viz se villany se gáz ! akkor szerintem az már elég ahoz hogy valaki felébredjen és elhuzzon .

1 kedvelés

Hogy végre eldöntöttem hogy csak jó minőségű túrabakancsokat veszek és ha lehet bőrt és magyar készítőtől is!!!

2 kedvelés

Nekem van hova elhúzni a panellból a telekre és ott szinte minden meg van az élethez és folyamatosan fejleszteni! Nekem van A B C tervem is ha kell!!!

És kb 7-8 éve vadászom is és gyerek korom óta horgászom amióta az eszemet tudom.

Szerencsés vagy ! vagy ügyes ! Ha nekem volna elhúzni akkor máris indulnék .

A több terv az természetes a körben bár ez úgy müködik szerintem hogy az adott szituáció mindent átir. Azok a több betüs tervek és ott mutatkozik a felkészültség.

2 kedvelés